Specialisering: programmeringssproget Prolog

Oprettet 28. januar 2008
Rettet 11. februar 2008

Prolog

Ordet Prolog er en sammentrækning af Programming with Logic. Det er et sprog i en helt anden familie af sprog, end man normalt arbejder med. Udviklingsmiljøet ligner også noget, man tror er løgn, så man må regne med, at man skal bruge lidt tid til at vænne sig til det.

Der findes flere gratis versioner af Prolog. En af de mest omtalte og roste kan I finde her.

Der er forskellige links på denne hjemmeside til materiale og tutorials - bl.a. et link til en Wikibook om Prolog.

Lektion 1 - Facts og regler.

Lektion 2 - Rekursion og lister

Lektion 3 - Videnbaseret system til konsultation og diagnosticering

Lektion 4 - Syntaksanalyse.

Lektion 5 - Grafer i Prolog.

Prolog som sprog egner sig vældig godt til løsning af opgaver med opbygning af videnbaserede systemer, hvor der kan tages udgangspunkt i et veldefineret regelsæt. Sproget vil af samme grund være særdeles hensigtsmæssigt indenfor forskellige former for sagsbehandling, som vil kunne automatiseres under forudsætning af, at sagsbehandlingen er baseret på et velkendt sæt af regler, som kan føre til entydige afgørelser.

Et andet område, hvor Prolog har gået sin sejrsgang, er i forbindelse med opbygning af parsere og oversættere. Prolog har således været flittigt anvendt i relation til forsøg på at lave systemer til genkendelse af naturlige sprog (NLP - Natural Language Processing). Dette hænger sammen med, at beskrivelser af syntaks og semantik uden de store problemer kan udformes som regler i Prolog.

Øvelsesopgaver

Nogle små og store øvelsesopgaver findes her.

Nyttige links

Prolog tutorial af J. R. Fisher. Starter med et overblik over typiske eksempler på opgaver, som egner sig til løsning med Prolog.

Prolog tutorial af J. A. Robinson. Giver bl.a. et fornuftigt overblik over sprogets syntaks.

Prolog tutorial i 10 lektioner.

En hel bog i PDF format om Prolog kan findes her.